7 Kasım 2023 Salı

Türk Kaganlığınıŋ (KökTörükleriŋ) Bayrağı

Her hakkı saklıdır.

Aşağıdaki Çince kaynaklar Türkleri eŋ detaylı aŋlatan kaynaklardır. Bu kaynaklarıŋ  ilk bölümleri Aşina destanını da aŋlatır (bakıŋız: https://kok-turk.blogspot.com/2022/05/cin-kaynaklarnda-asina-destan.html)

  1. JOU ŞU (周書), 50. Cild : https://zh.wikisource.org/wiki/%E5%91%A8%E6%9B%B8/%E5%8D%B750
  2. BEİ Şİ (北史), 99. Cild : https://zh.wikisource.org/wiki/%E5%8C%97%E5%8F%B2/%E5%8D%B7099
  3. SUİ ŞU (隋書), 84. Cild : https://zh.wikisource.org/wiki/%E9%9A%8B%E6%9B%B8/%E5%8D%B784
İlk iki kaynakta Türk Kaganlığınıŋ bayrağı ile ilgili şu tanımlama geçmektedir:
附離 (Fu Li) = Böri (Kurt)

突厥旗幟是白色的。只要接受了突厥的封號,向突厥俯首稱臣,就得接受突厥的狼頭纛。狼是突厥人的圖騰,因此突厥人的旗纛上就畫著一個金狼頭,突厥語為「附離」。
Ayrıca Aşina destanınıŋ soŋunda sarayın kapısına asılan kurt başı için ayrıca şuŋa bakabilirsiŋiz:

12 yorum:

  1. Öncelikle sunduğunuz hizmetten dolayı minnetarım.
    Kül Tigin yazıtın meşhur "Öd Teŋri yaşar kişi oglı kop ölgeli törümiş." Cümlesinde "törümiş" kelimesi "𐱅𐰇𐰼𐰇𐰢𐰾" şeklinde yazılmış. Anlamadığım nokta "𐰇" damgası aynı kelimede nasıl 2 kez gösterilebiliyor? Ve neden -miş derken "𐰃" damgası gösterilmemiş?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, yazılmaması gerekiyor. Ama yazıtlarda kurallar genelde %70-80 takip edilmiş. Söylediğiniz kural madde 7 ve 9 da bahsedilir: http://www.tamga.org/2015/04/gokturk-harflerini-kullanm-klavuzu.html . Ama günümüzde bile insanlar düzgün yazamazken 1400 yıl önceki insanlar kurallara %100 uymamışlar. -miş eki köke bakılmaksızın yazıtlarda genellikle 𐰢𐰾 ile yazılmıştır. http://www.tamga.org/2022/10/koktorukcede-s-okunup-s-yazlan-sozcukler.html

      Sil
  2. Hocam ben siteyi yeni keşfettim çok güzel bir iş yapıyorsunuz. Büyük bir insansınız. Aynı zamanda hep güncel olmanız da çok güzel. Genelde bu tarz siteler beklenilen alakayı göremeyince güncelliğini kaybediyor. Yaşça küçüğüm siteye girdiğimde öz dilim hakkında ne kadar zır cahil olduğumu anladım. Artık her akşam pratik yapacağım paylaştığınız kullanım klavuzunu kullanarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Sitenin size yararlı olması dileğiyle.

      Sil
  3. Hocam, altın renkli bir kurt başı derken tam olarak ne denmek istenmiş? Ben hiç o tarz bir bayrağa rast gelmedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten günümüzde KökTörük bayrağı diye sergilenen bayrak o dönemde kullanılan gerçek bayrak değil. Ben bayrağın 1 - ya beyaz zemin üzerine altın renkli kurt başı olan bez bayrak, 2 - ya da http://www.tamga.org/2020/10/kurt-basl-sancak.html adresindeki gibi altın renkli metalden kurt başı şeklinde tuğ olduğunu düşünüyorum.

      Sil
  4. Hocam osmanlıca öğrenmek için önerebileceğiniz bir kaynak, video, site var mı? Osmanlıca'ya çok zor diyorlar, sizin görüşünüzü alabilir miyim ve orhun alfabesine kıyasla çok zorlanır mıyım?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Günümüzde yazılmış Osmanlı Türkçesi öğreten kitaplarda, Türkçe unsurlarda çok hata var. Onun için ben Osmanlı Türkçesini asıl kaynaklarından öğrenmenizi tavsiye ederim: http://kok-turk.blogspot.com.tr/2019/04/osmanlca-sozdizim-kitablar.html. Osmanlı Türkçesi zor değil, ben lisede kendi kendime babamın Osmanlı döneminde yazılmış kitapları okumağa başladım.

      Sil
  5. Yanıtınız için teşekkür ederim fakat bakındığım kadarıyla bu kaynaklara ulaşmam biraz zor. Bunun yerine Faruk Kadri Timurtaş eserlerini(Osmanlı Türkçesi Grameri 3) kullansam bir kaybım olur mu? Vaktinizi çaldıysam kusura bakmayın.

    YanıtlaSil
  6. Ahmet Taşağıl hoca da yeşil kurt resimli mavi bayrağın, iş karışıklık çıkarmak için çinlilerin isyan eden bazı göktürk beylerine vermek üzere özel olarak tasarladığını anlatıyor. Kaynak: şu an aratınca youtubeda bulamadığım ahmet hocanın konuk olduğu bir tarihin arka odası bölümü. Eğer bulabilirsem bölümün linkini paylaşacağım, hem türk yazıtları ile ilgili de derinlemesine bilgiler içeriyordu yayın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taşağıl Hoca, KökTörüklerde Doğu-Batı arasında esas çekişmenin, 581de Doğu KökTörüklerin zayıflamasıyla Çin'in, 582'de Batı KökTörüklerin Yabgusuna kurt başlı sancak (tuğ) göndererek onu KökTörüklerin kaganı olarak tanıdığını bildirmesiyle Batı KökTörükerin yabgusu Tardu'nun bağımsızlığını ilan ettiğini söyler. Renk belirttiğini hatırlamıyorum. Ama Çince kaynaklarda aynen yukarıdaki gibi geçiyor. Altın renkli kurt başı muhtemelen http://kok-turk.blogspot.com.tr/2020/10/kurt-basl-sancak.html deki gibiydi.

      Sil