4 Kasım 2019 Pazartesi

Törüklerde At Kuyruğunu Bağlamak

Her hakkı saklıdır.

At kuyruğu bağlama geleneği, Türkleriŋ savaş adetlerindendi. Eski Türkler savaşa giderken atlarınıŋ ayaklarına dolanmasın diye kuyruklarını bağlarlardı. At kuyruğu bağlamak veya örmek kahramanlık ve yiğitlik işâreti sayılmaktaydı. Hunları aŋlatan Çin taş oymalarında atlarıŋ kuyrukları bağlıdır. Bu gelenek Sakalarda (İskitler) da görülmüştür. Osmanlı padişahları da savaşa giderken atlarınıŋ kuyruklarını bağlamışlardır.
Tonyukuk, Türk milletiniŋ içine at kuyruğu bağlı (savaşmak için gelen) düşman sokmadığını aŋlatır. Fal kitabı Irk Bitig'de "atınıŋ kuyruğunu bağlayıp gururla koştur" şeklinde bir ibare vardır. Kaşgarlı Mahmûd da DLT eserinde yiğit bir alpıŋ atınıŋ kuyruğunu ördürdüğünü aŋlatır.

 Sakalara aid Issık kurganında (MÖ. 5. yüzyıl) bulunan alp ve kuyruğu bağlı at heykeli

Dünyanıŋ bilinen ilk halısı: Pazırık halısı Türklere aid ve M. Ö. 3. yüzyılda yapılmıştır. Pazırık halısı, Altaylarıŋ Pazırık bölgesinde keşf ėdilen kurganda bulunmuştur. Bu halıda da kuyruğu düğümlü atlarıŋ üzerinde savaşçılar vardır. Pazırık halısına bakıldığında içi desenlerle süslü bordürlar, Anadolu Türklüğü halıcılığında hâlâ korunmuştur.

Hun atı

Atınıŋ kuyruğu bağlı bir Türk alpı

5 yorum:

  1. Hocam bu tür güzel paylaşımlarınızı devam ettiriniz. Sakaların / İskitlerin Türk olup olmadıkları tartışmalıdır. Issık kurganının Sakalara / İskitlere ait olduğu ispat edilebilirse kurgan ve kurgandan çıkan bu at heykeli Sakaların / İskitlerin Türk olduğunu kanıtlamaya yeterli olacaktır. Youtube'de bir yorumda Yunan mitolojisindeki Centaur'ın elindeki yayın Türk yayı olduğunun söylendiğini gördüm. Yunan mitolojisindeki Centaur'lar Sakalar / İskitler olabilir mi?

    YanıtlaSil
  2. Hocam bu resimlerin davut yıldızlısı hariç geri kalanını Hemşin'li bir arkadaşımın akrabası çekmiş. Biz de belki görmek istersiniz diye size yolladık. Hemşindeki evlerin duvarlarında varmış. Size ulaşabileceğimiz bir yer olmadığı için burdan yazmak zorunda kaldık. Bunun ile ilgili bize bir geri bildirimde bulunmak isterseniz aygunaltindag@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.
    https://drive.google.com/folderview?id=1-NRhGrJF2AauLU-JaMBe8LDCQFVGJsmx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 resmi de indirdim baktım. Çok ilginç. Eski bir eserin kalıntılarına benziyor. Ama sanki eski eserin taşları kullanılarak yeni bir köy evi yapılmış sanki.

      Sil
  3. Hocam durum düşündüğünüz gibiymiş. 6 köşeli yıldız olan bir camiinin duvarındaymış. Bunun ile ilgili arkeolog Oktay HACIOĞLU zaten bir çalışma yapmış. Fakat diğer 3 resimden kimsenin haberi yokmuş. Yaylalarda evler fırtınalardan dolayı yıkılıyormuş. Köylülerde buldukları taşlardan evleri yeniden yapıyorlarmış. Bu evlerin kimisi yeni kimisinin ise 200 yıllık olduğu söyleniyormuş. Yani evlerde kullanılan taşlar evlerden çok daha eski olan eserlerin kalıntılarıymış. Üzerinde bir çalışma yapılmadığı için tasların ne oldukları, ne kadar eski oldukları ve kaç tane daha böyle taş var olduğu bilinmiyormuş. Arkadaşım taşların üzerindeki çizimlerin eski Türkçe olduğunu düşündüğü için bana göndermiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihe saygımız ve tarih bilincimiz bu kadar. Maalesef böyle çok örnek var.
      https://www.haberturk.com/gundem/haber/1024349-duvarin-sivasi-dokulunce
      https://www.arkeolojikhaber.com/haber-osmanli-mezar-taslari-oruldukleri-duvardan-sokulerek-korumaya-alindi-15274/
      https://www.turkhabersaati.com/gaziantepli-adam-tarihi-mezar-tasindan-duvar-yapti/

      Sil